Pon - Pet: 8:00 - 17:00Sob - Ned: 8:00 - 12:00
Domov Blog Za boljšo vidljivost med vožnjo v dežju, snegu in ponoči

Ko vozimo v dežju, snegu in ponoči, se vidljivost bistveno zmanjša. Slabše so zaznave voznika, prav tako pa je njegovo vozilo slabše vidno drugim udeležencem v prometu. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako se kot voznik pripraviti oziroma ustrezno lotiti vožnje v dežju, snegu in ponoči.

Če vozimo v dežju in snegu, najprej prižgemo kratke žaromete (nikar se ne zanašajte na avtomatični vklop!) in vklopimo brisalce vetrobranskega stekla. Pred tem poskrbimo, da so brisalci novi oziroma očiščeni. Vozite v snegu? Potem je pomembno, da imate obvezno zimsko opremo. Če ne, obvezno preberite članek o obvezni zimski opremi za osebna vozila v Sloveniji. Če ste vozilo najeli pri Agio, ste lahko brez skrbi, saj so vsa vozila brezhibna in opremljena z ustrezno opremo.

Pred vožnjo ocenite, ali je potrebno uporabiti dolge luči. Te dostikrat ne izboljšajo vidnega polja pred nami, temveč ga celo zameglijo (svetlobni zid). V mislih moramo imeti tudi druge udeležence v prometu. Jih bomo z našimi dolgimi lučmi motili?

Zamenjajte stare ali krhke vložke brisalcev, ki morajo biti brezhibni, brez razpok, saj bodo le tako ustrezno odvajali vodo in sneg z vetrobranskega stekla. Po potrebi zamenjajte tudi metlice brisalcev vetrobranskega stekla. Če so metlice zarjavele ali zvite, jih obvezno zamenjajte.

Vozite počasneje, kot bi običajno, tudi po cestah, ki so vam znane. Če zmanjšate hitrost, se boste izognili akvaplaningu na mokri površini ceste. Ohranjajte varnostno razdaljo za drugimi avtomobili in pazite na tiste, katerih žarometi niso prižgani. Poskusite predvideti zaviranje vozil pred vami in se osredotočite na njihove zavorne luči.

Če morate zavirati, počnite to počasi. Tako poskrbite, da bodo vozniki za vami pravočasno razumeli dogajanje na cesti. Če ste kadarkoli in kakorkoli v dvomih glede varnosti na cesti, se ustavite in počakajte na pomoč ali da se vremenske razmere izboljšajo – če je to seveda sploh mogoče.

Ne zanemarimo psihične plati vožnje

Ne podležite različnim dražljajem in motnjam. Še preden sedete za volan, se zavestno odločite, da se boste osredotočili samo na vožnjo in cilj. Ne posegajte po armaturni plošči, radiu, telefonu ali čemerkoli drugemu v vozilu.

Predvsem je pomembno, da se na vožnjo v zahtevnejših razmerah – med dežjem, v snegu in ponoči – ustrezno psihično pripravimo. Verjamemo, da ste nekateri vožnje v takšnih razmerah vajeni in jo obvladate. Za druge je pomembno, da ostanejo mirni, pri tem pomagajo tudi temeljite predhodne priprave. Za mirnejšo vožnjo bo zadoščalo že, če bomo pred potjo, ki je morda ne poznamo, temeljito pregledali zemljevid cest, po katerih bomo vozili. Cilj vsakega voznika je, da tudi v takšnih razmerah varno in pravočasno prispe na cilj.

Za varnejšo vožnjo z Agio vozili in druge nasvete, povezane s to tematiko, se posvetujte z osebjem v poslovalnici Agio. Z veseljem vam bomo svetovali glede vožnje, pogojev, razmer na cesti in drugih pomembnih podrobnosti. Srečno vožnjo vam želimo!

Foto: Unsplash

Naložbo vavčer za digitalni marketing spletna stran in rezervacija platrforma sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.